Punts de venda
Romesco o salvitxada? Que parli el diccionari
06.02.08
Novament immersos en la temporada de calçotades, torna a aparèixer la figura del purista repel·lent aixecant el dit en sentir parlar de la salsa romesco. "Sal-vit-xa-da", dirà tot cofoi, conscient de l'admiració que causarà la seva puntualització culturalment avançada a la resta dels comensals.

A la cerca de proves que donin suport a la seva intervenció, trobem que el venerat Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans només suca els calçots en una salsa "preparada a base d'avellanes, ametlles, alls escalivats, pa torrat, oli i pebre vermell, fonamentalment". Molt semblant, si bé no del tot coincident, amb la definició de romesco: "Salsa feta amb nyores, tomàquets, alls i cebes escalivats, una picada d’ametlles o avellanes, oli i altres ingredients, que se serveix com a condiment d’un plat, principalment de peix". De la salvitxada, ni rastre.

La Viquipèdia, en canvi, sí que reconeix l'existència de dues receptes diferents sense mullar-s'hi gaire:
"El romesco és una salsa que té un punt de picantor i sol acompanyar plats de peix, carn o vegetals, com ara calçots, tot i que una salsa semblant, anomenada popularment salvitxada, es fa servir també amb aquests últims".

A la foto, una instantània enviada per Ana López, on es veu els calçotaires molt amoïnats per la denominació correcta de la salsa.